ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ, Η ΠΙΟ ΚΟΙΝΗ ΜΟΡΦΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ!

Οι κοινωνικές συνέπειες της παχυσαρκίας είναι σοβαρές και διαδεδομένες. Τα άτομα με υπερβολικό βάρος είναι συχνά στόχοι προκατάληψης και είναι ευάλωτοι σε αρνητικές συμπεριφορές σε πολλούς τομείς της ζωής τους, όπως στον εργασιακό τομέα και στον τομέα των διαπροσωπικών σχέσεων.

Τι είναι το στίγμα του βάρους;

Το στίγμα και η προκατάληψη γενικά αναφέρονται σε αρνητικές συμπεριφορές που επηρεάζουν τις διαπροσωπικές μας αλληλεπιδράσεις και δραστηριότητες κατά τρόπο επιζήμιο. Μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των λεκτικών τύπων προκατάληψης όπως η γελοιοποίηση, τα πειράγματα, οι προσβολές, οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί και με φυσικό τρόπο, όπως το σπρώξιμο ή η βία. Τα εμπόδια των παχύσαρκων ατόμων στη σημερινή κοινωνία είναι πολλά. Ο ιατρικός εξοπλισμός πολλές φορές είναι πολύ μικρός για τους παχύσαρκους ασθενείς, οι καρέκλες ή τα καθίσματα σε δημόσιους χώρους δε φιλοξενούν παχύσαρκα άτομα ή τα καταστήματα δε φέρουν ρούχα σε μεγάλα μεγέθη. Σε μια ακραία μορφή, το στίγμα μπορεί να οδηγήσει τόσο σε λεπτές όσο και σε εμφανείς μορφές διακρίσεων, όπως είναι η διάκριση στην απασχόληση, όπου ένας παχύσαρκος υπάλληλος στερείται θέσης ή προαγωγής λόγω της εμφάνισής του, παρά το ότι διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα.

Ποιες είναι οι συνέπειες του στίγματος βάρους;

Για τους παχύσαρκους ενήλικες, έρευνες έχουν τεκμηριώσει ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν στιγματισμό βάρους έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους, κοινωνικής απομόνωσης και φτωχότερης ψυχολογικής προσαρμογής. Μερικοί παχύσαρκοι ενήλικες μπορούν να αντιδράσουν στο στίγμα με την εσωτερικοποίηση και την αποδοχή αρνητικών αντιλήψεων εναντίον τους, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να αυξήσει την ευαισθησία τους σε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το στίγμα μπορεί επίσης να έχει αρνητικές συνέπειες σε συμπεριφορές κατανάλωσης τροφής, αυξάνοντας τις ακραίες προσπάθειες απώλειας βάρους με δίαιτες μη επιστημονικά αποδεδειγμένες ή επικίνδυνα σκευάσματα. Το στίγμα τέλος έχει επιπτώσεις στη σωματική υγεία, στο πλαίσιο της αποφυγής των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης λόγω της μεροληψίας σε ιατρικά περιβάλλοντα.

Πώς επηρεάζονται τα παιδιά από το στίγμα του βάρους;

Το σχολικό-φοιτητικό περιβάλλον είναι κοινός τόπος εκδήλωσης του φαινομένου. Τα παιδιά που είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα είναι στόχοι στιγματισμού. Η αρνητική στάση απέναντι στους παχύσαρκους νέους αναπτύσσεται στα παιδιά ηλικίας τριών ετών και άνω. Συνήθως δέχονται πολλαπλά αρνητικά χαρακτηριστικά από τους συνομηλίκους τους, που επηρεάζουν σοβαρά τη ψυχική τους ανάπτυξη και υγεία. Το στίγμα έχουν αρνητικές συνέπειες για τη συναισθηματική ευεξία των παιδιών. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που είναι στόχοι του φαινομένου εσωτερικοποιούν αρνητικές στάσεις και έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, κοινωνικής απομόνωσης και αυτοκτονιών.

Ο στιγματισμός του σωματικού βάρους λοιπόν είναι η πιο κοινή μορφή κοινωνικών διακρίσεων. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς δίπλα σε ένα τέτοιο άτομο, μη το κρίνεις. Δε το βοηθάς, ούτε το κινητοποιείς.