ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «MINDFUL EATING»;

Αποτελεί νέα τάση στον τομέα της διατροφής και εμείς οι ειδικοί χαιρόμαστε πολύ για αυτό! Το φαγητό είναι μια φυσική, υγιής και ευχάριστη διαδικασία που έχει δημιουργηθεί για να καλύπτουμε το αίσθημα της επιβίωσης-πείνας. Παρ’όλα αυτά στη σύγχρονη κοινωνία που είναι εθισμένη στην αφθονία και στο καθεστώς της δίαιτας, έχει μετατραπεί σε μια ενοχική διαδικασία. To Μindful eating αποτελεί μια παλιά πρακτική που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και αναβιώνει για να δώσει λύσεις στη σύγχρονη σχέση αγάπης-μίσους που έχουμε καλλιεργήσει με το φαγητό. Ποια είναι τα βασικά σημεία του;

  • Να τρώμε με σκοπό να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες
  • Να τρώμε με πολλή προσοχή ώστε να παρατηρήσουμε και να απολαύσουμε τις θετικές επιδράσεις της τροφής στο σώμα μας

Ουσιαστικά είναι κάτι πολύ παραπάνω από το «φάε αργά» που ακούμε μέχρι τώρα!

Αυτά στη θεωρία, στην πράξη όμως πως μπορεί ένας άνθρωπος που δεν είναι εκπαιδευμένος στο «mindful eating» να το πετύχει αυτό; Δες κάποια απλά καθημερινά βήματα.

Κάνε ένα πράγμα τη φορά

Μη βλέπεις τηλεόραση-μιλάς στο τηλέφωνο-ταίζεις το παιδί σου ενώ τρως. Κάτσε στο τραπέζι και ξεκίνα με συγκέντρωση την ιεροτελεστία του φαγητού.

Κάνε τη βασική ερώτηση στον εαυτό σου

Είσαι πραγματικά πεινασμένος; Ή είναι απλά _______________; Συμπλήρωσε το κενό: θλίψη, κακοκεφιά, μοναξιά, χαρά, ανία, ανησυχία, άγχος.

Παρατήρησε τι συμβαίνει στο σώμα σου τη στιγμή του φαγητού και μετά

Μήπως το στομάχι σου πονάει επειδή φούσκωσες ή έφαγες γρήγορα;

Μήπως η γεύση του φαγητού δε σου αρέσει και το τρως μηχανικά;

Μήπως έχεις σχεδόν χορτάσει;

Πάρε το χρόνο σου

Απόλαυσε το! Μύρισε το, κοίταξε το, δοκίμασε το-μη το καταπίνεις αμέσως, ανέπνευσε αργά και σωστά ενώ τρως! Αν δεις οτι δε τα καταφέρνεις, δοκίμασε να βάλεις ένα χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης και ρύθμισέ το στα 20 λεπτά. Αυτός είναι ο σωστός χρόνος για να ολοκληρώσεις ένα κυρίως γεύμα. Επίσης, μπορείς να φας με το μη επικρατές σου χέρι. Δηλαδή αν είσαι δεξιόχειρας, χρησιμοποίησε το αριστερό για να μειώσεις την ταχύτητα που τρως.

 

Βρείτε επίσης το άρθρο εδώ στο psycholozin.gr

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × four =