ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ #COVID-19

Μένουμε σπίτι λοιπόν. Μένουμε σπίτι και γράφουμε ιστορία. Δύσκολο να πιστέψει κανείς τις καταστάσεις που βιώνουμε, υποχρέωση όλων μας όμως να δράσουμε για το κοινό καλό.

Και εφόσον φροντίσουμε για τους άλλους, ας φροντίσουμε και εμάς. Όταν όλα περάσουν και σαν έθνος τα καταφέρουμε, πως θα βγούμε αλώβητοι ψυχικά και σωματικά από αυτές τις 14, 24, 34 ημέρες στην καραντίνα;

Η απάντηση βρίσκεται σε δυο λέξεις: “συναισθηματική νοημοσύνη”. Eίναι η ικανότητα των ατόμων να αναγνωρίζουν τα δικά τους, καθώς και τα συναισθήματα των άλλων, να κάνουν διάκριση μεταξύ διαφορετικών συναισθημάτων και να τα ονομάσουν κατάλληλα, καθώς και να χρησιμοποιούν τη συναισθηματική πληροφορία ως οδηγό σκέψης και συμπεριφοράς.

Η συναισθηματική πληροφορία όμως δεν οδηγεί πάντα στο σωστό τρόπο σκέψης-συμπεριφοράς. Έτσι, αφήνουμε την πόρτα μισάνοιχτη για να τρυπώσει η συναισθηματική υπερφαγία, που θα απασχολήσει πολλούς από εσάς και θα ήθελα να δούμε μαζί πως μπορούμε να τη διαχειριστούμε.

Ημερολόγιο συναισθημάτων και λίστα δραστηριοτήτων 

Πολλές φορές προσπαθώντας να αποφύγουμε μια δυσάρεστη κατάσταση, όταν νιώθουμε δυστυχισμένοι, μόνοι ή θυμωμένοι, τη μεταθέτουμε ξεσπώντας στο φαγητό. Aναγνωρίστε το συναίσθημα καταγράφοντας το με κάθε λεπτομέρεια στο ημερολόγιο σας. Τι ήταν αυτό που σας θύμωσε ή σας στενοχώρησε ή σας άγχωσε; Στη συνέχεια, φτιάξτε μια λίστα δραστηριοτήτων που απολαμβάνετε και ασχοληθείτε με μια από αυτές τις δραστηριότητες μέχρι να υποχωρήσει το συναίσθημα της υπερφαγίας. Δεσμευτείτε στη λίστα και κάντε μηχανικά τις νέες αυτές δραστηριότητες για τις πρώτες ημέρες.

Παράδειγμα: Nιώθω άγχος, φόβο και….

  • Παίζω με το παιδί μου
  • Διαβάζω το αγαπημένο μου βιβλίο
  • Βλέπω σειρά στο Netflix
  • Πίνω νερό
  • Κάνω γυμναστική με βίντεο από το youtube

Τοποθετήστε τα με τη δική σας σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με το τι σας κάνει προσωπικά να νιώθετε καλύτερα. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να υιοθετήσει νέες, πιο υγιεινές συνήθειες. Μετατρέψτε το φόβο και το άγχος σε δημιουργία, αγάπη και ευεξία!

Έξυπνες διατροφικές συμπεριφορές 

  • Πάνω από όλα τρώμε συνειδητά, τρώμε με σκοπό να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες
  • Επιλέξτε πλήρη γεύματα που σας κρατούν το αίσθημα κορεσμού για αρκετή ώρα. Για παράδειγμα, τοποθετήστε σαλάτα πάντα μαζί με το φαγητό, καταναλώστε φρούτα μαζί με λίγους ξηρούς καρπούς για snack, επιλέξτε ζυμαρικά και δημητριακά προϊόντα ολικής άλεσης
  • Τρώτε τα γεύματα σταθερά κάθε 3 με 4 ώρες μέσα από το πιάτο σας, δίχως να “τσιμπολογάτε” ανεξέλεγκτα
  • Φάτε ένα καλό πρωινό
  • Πίνετε πολύ νερό χωρίς να περιμένετε να διψάσετε
  • Πηγαίντε στο super market χορτάτοι. Είναι πολύ πιο εύκολο όταν βρεθείτε μπροστά στις λιχουδιές να μην μπορείτε να αντισταθείτε και να ψωνίσετε περιττά τρόφιμα
  • Αποφύγετε τα γλυκίσματα, τα οποία έχουν την ικανότητα να αυξάνουν την όρεξη
  • Χαλαρώστε. Το στρες και το άγχος δημιουργούν την επιθυμία για θερμιδογόνες τροφές και έτσι αυξάνουν το βάρος. Η χαλάρωση στο σώμα και το πνεύμα μας βοηθάει να αποβάλουμε το στρες και να βλέπουμε τη ζωή θετικά. Διαλογιστείτε, αναπνεύστε και κινείστε το σώμα σας με άσκηση μέσα στο σπίτι

Να θυμάστε ότι τα πάντα είναι επιλογή. Είναι δική σας επιλογή αν θα δείτε το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο αυτές τις ημέρες!

Εύχομαι υπομονή και πολλή ψυχική δύναμη,

Κωνσταντίνα